Zimování - riskantní záležitost
Pro úvahy o ubytování je důležité i to, zda zvíře potřebuje zimování a za jakých podmínek. Zimování (případně určité klidové období bez příjmu potravy) potřebují především druhy z mírného pásma, kromě několika výjimek, které jsou již víceméně domestikované. Nejdůležitějším předpokladem je místo, kde je tma a nízká teplota - pro některé druhy okolo 15°C, pro jiné jen 5°C; různé druhy se liší i délkou tohoto období.
Pro zimování používáme většinou menší nádrž, kterou umístíme někam, kde je vyhovující teplota, např. do sklepa nebo do spodních částí chladničky. Ve speciálních polystyrenových nebo dřevěných bednách
s termostatem (!) můžeme plazy zimovat i na balkoně nebo v lodžii. Vždy je nutné zajistit dostatečnou vlhkost (i nádrž umístěná v chladničce může snadno vyschnout), na druhou stranu však substrát nesmí plesnivět (používá se například písek, listí nebo rašelina). Před samotným zimováním postupně snižujeme přísun potravy a teplotu. Přechodné období může trvat 1-2 týdny. Většina zvířat však musí mít po celou dobu k dispozici misku s vodou, kterou pravidelně měníme.
I při správném postupu je zimování náročnou etapou, která je vždy spojena se zvýšeným rizikem úhynu. Úplný začátečník udělá nejlépe, pokud si vybere zvíře, které zimování nepotřebuje. I u ostatních druhů je však možné zimování první rok až dva roky vynechat a přistoupit k němu teprve v době, kdy máme větší zkušenosti. Zimování se běžně vynechává i u mláďat a zvířat, která nejsou v optimální kondici.
Může se ovšem stát, že se zvíře samo začne na zimování chystat, i v situaci, kdy jsme to neplánovali. V takovém případě mu v tom nebudeme bránit. Nebudeme ho nutit do krmení a ponecháme ho na místě, kde je (nejspíš v úkrytu). Vypneme svícení a topení v teráriu, pravidelně však kontrolujeme vlhkost. Tento stav "nepravého zimování" by neměl trvat příliš dlouho - postačí přibližně 6 týdnů. Pak opět zvířeti "uděláme jaro" - nejprve zapojíme svícení a topení a postupně začneme i krmit.
Pro příští sezónu budeme už počítat s pravým zimováním, o kterém se poradíme s odborníkem.